ΤΖΕΜ ΕΖΝΤΕΜΙΡ: «Η Γερμανία πλέον συμφιλιώνεται με τους μετανάστες της»

Άλλοι τον συγκρίνουν με τον Μπαράκ Ομπάμα, άλλοι με τον… Έλβις. Όμως ο τουρκικής καταγωγής νέος πρόεδρος των Πρασίνων είναι και κατά 1/8 Έλληνας!
ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008
  • Την ώρα που οι ΗΠΑ αποκτούσαν τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο, η Γερμανία αποκτούσε τον πρώτο πρόεδρο κόμματος τουρκικής καταγωγής. Ο Τζεμ Εζντεμίρ ήταν το 1994 ο πρώτος βουλευτής, γιος μεταναστών. Στις 15 Νοεμβρίου 2008 έγινε ο πρώτος πρόεδρος γερμανικού κόμματος.
Στη Γερμανία πλέον, πρόεδροι κομμάτων δεν ονομάζονται μόνον Χανς, Γκέρχαρτ ή Χέλμουτ, αλλά μπορούν να ονομάζονται Άισε, Γιώργος, Τζεμ ή Στέλλα. Είναι σήμερα κανονικά γερμανικά ονόματα», λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Καθοριστικό στην εκλογή του δεν θεωρεί την τουρκική καταγωγή του. Θα μπορούσε, εξηγεί, να είναι και κάποιος από τα παιδιά με τα οποία μεγάλωσε μαζί και οι γονείς τους ήρθαν από την Ελλάδα, την Ιταλία, την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το καθοριστικό είναι ότι η Γερμανία συμφιλιώνεται με αυτό το μεταναστευτικό τμήμα της Ιστορίας της. «Με την εκλογή μου το κάνει κομμάτι της γερμανικής Ιστορίας».Με ένα θερμό «Καλημέρα. Τι κάνεις; Θέλεις καφέ;», με υποδέχεται ο Τζεμ Εζντεμίρ στο γραφείο του προέδρου των Πρασίνων στο Βερολίνο. Το αποδίδω στην ανατολίτικη ευγένεια, αλλά μου διευκρινίζει ότι χρωστάει τα ελληνικά σε ένα «λεξικό με μακριά μαλλιά», στην Ελληνίδα με την οποία είχε κάποτε σχέση. Η σχέση του Εζντεμίρ με την Ελλάδα πάει πολύ πιο μακριά: «Η γιαγιά της μητέρας μου ήταν Ελληνίδα. Παντρεύτηκε τον προπάππου μου, αλλά μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έπρεπε να αποφασίσει: αγάπη ή έθνος. Διάλεξε την αγάπη, έμεινε με τον προπάππο μου στην Τουρκία. Είμαι λοιπόν κατά 1/8 Έλληνας, ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος των Πρασίνων στη Γερμανία».
  • Κοινωνία αχρωματοψίας.

Με τους πρωτοσέλιδους τίτλους «Υes, we Cem!» υποδέχτηκαν τον Νοέμβριο οι εφημερίδες την εκλογή του νέου προέδρου των Πρασίνων. Ο Εζντεμίρ μειδιά όταν τον χαρακτηρίζουν «Ομπάμα της Γερμανίας». Τελευταία έχει και το προσωνύμιο «Τούρκος Έλβις», για τις μεγάλες χαρακτηριστικές του φαβορίτες, που του προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. «Είμαι ο Τζεμ Εζντεμίρ των Πρασίνων και κανένας άλλος», λέει. Βεβαίως τον κολακεύει η σύγκριση με τον Ομπάμα, αλλά εκείνο που τον συνδέει με τον νικητή των αμερικανικών εκλογών είναι ένα: «η επιθυμία για μία κοινωνία αχρωματοψίας. Μία κοινωνία στην οποία είναι σημαντικότερο πού θέλει να φτάσει κάποιος και όχι ποια είναι η καταγωγή του». Την ώρα που το συνέδριο των Πρασίνων ψήφιζε πρόεδρο τον Εζντεμίρ, το συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης τασσόταν υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης της γερμανικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους. «Κανένα παιδί δεν θα μάθει καλύτερα γερμανικά με τη συνταγματική κατοχύρωση της γερμανικής γλώσσας», λέει ο Τζεμ Εζντεμίρ. «Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να ανοίξει στο τεράστιο δυναμικό των παιδιών με γονείς μετανάστες». Προσωπική εμπειρία διακρίσεων είχε στη μαθητική εκδρομή στην Αγγλία. Στα βελγικά σύνορα οι συμμαθητές του έδειξαν στους συνοριοφύλακες το γερμανικό διαβατήριο, αυτός το τουρκικό, αλλά χωρίς τη βίζα διέλευσης. «Δεν είχα ξανακούσει γι΄ αυτό και θα με έστελναν με το τρένο πίσω, αν δεν κινητοποιούνταν οι δάσκαλοι για να πάρω επί τόπου βίζα. Συνειδητοποίησα ότι όσο θα έχεις διαφορετικό διαβατήριο, θα βρίσκεις μπροστά σου αόρατα τείχη».

  • Τουρκία και Ευρώπη.
Ο Τζεμ Εζντεμίρ δηλώνει απογοητευμένος που ο Ερντογάν σε σημαντικά ζητήματα όπως το Κουρδικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα δεν προωθεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Η Τουρκία δεν έχει χρόνο για χάσιμο», λέει. Η τελευταία χρονιά χάθηκε με την εκλογή προέδρου. Δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλη μία χρονιά, όταν άλλες χώρες στα Βαλκάνια επισπεύδουν τις μεταρρυθμίσεις τους. «Εμείς ως φίλοι της Τουρκίας λέμε ότι πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο απαίτηση των Βρυξελλών, είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας». Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος των Πρασίνων δηλώνει σχετικά αισιόδοξος. «Αν δεν μπορέσουν να το λύσουν ο Χριστόφιας και ο Ταλάτ, τότε ποιος;», λέει τονίζοντας ότι οι δύο «σύντροφοι» έχουν την υποστήριξη Άγκυρας και Αθήνας. Θα πρέπει «να πάρουν στα σοβαρά» την αποστολή τους.

  • Τα πογκρόμ της Πόλης.
O Τζεμ Εζντεμίρ γεννήθηκε το 1965 στο Μπαντ Ούραχ του Ρόιτλινγκεν στη Βάδη Βυρτεμβέργη. Οι γονείς του μιλούν τα απλά γερμανικά της πρώτης γενιάς των μεταναστών. Η μητέρα του μιλάει καλύτερα, «γιατί έχει καθημερινά τις Γερμανίδες πελάτισσες στο μοδιστράδικό της». Σ΄ αυτή την πρώτη, τη «βουβή γενιά» των μεταναστών- «και όχι μόνον των Τούρκων»- αφιέρωσε και την εκλογή του ως πρόεδρος των Πρασίνων.Η μητέρα του μιλούσε για την ελληνική καταγωγή της γιαγιάς της. Του μιλούσε επίσης για τα πογκρόμ στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης με τους οποίους εκείνη είχε μεγαλώσει. Είναι παιδαγωγός, κοινωνικός λειτουργός και μουσουλμάνος- ακραιφνής υποστηρικτής του κοσμικού κράτους. Τιμήθηκε με το βραβείο «multi-culti» 1997 ως πολυπολιτισμική προσωπικότητα. Είναι παντρεμένος με την αργεντινής καταγωγής Πία Μαρία Κάστρο με την οποία έχει μία κόρη.

ΕΙΠΕ:

Στη Γερμανία πλέον, πρόεδροι κομμάτων δεν ονομάζονται μόνον Χανς, Γκέρχαρτ ή Χέλμουτ. Μπορούν να λέγονται Άισε, Γιώργος, Τζεμ ή Στέλλα…

  • «Έτσι θα γελάσει ο ήλιος»

Η προστασία του κλίματος βοηθά και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο νέος πρόεδρος των Πρασίνων ζητά ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων για την αναπαλαίωση παλιών οικοδομών που θα επιφέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. «Θα γελάσουν οι εργολάβοι, θα γελάσει το κλίμα, θα γελάσει ο ήλιος», λέει ο Εζντεμίρ για τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής.

Να προωθηθούν περισσότερο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που καλύπτουν σήμερα το 15% των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας, η οποία δεν πρέπει να επαναπαυτεί στο προβάδισμά της. «Με τον Ομπάμα αποκτήσαμε έναν σύμμαχο, αλλά σύντομα θα τον έχουμε ανταγωνιστή», προβλέπει ο Εζντεμίρ, τόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και στις «έξυπνες» μεταφορές και τα «καθαρά» αυτοκίνητα.

  • Η πολιτική του διαδρομή

● 1981: μέλος των Πρασίνων. «Είχα την τύχη να βρεθώ τη σωστή στιγμή με τους σωστούς ανθρώπους», λέει για τους φίλους του στο Γυμνάσιο που τον πήραν σε εκδήλωση των Πρασίνων και εντάχθηκε αμέσως στο κόμμα σε ηλικία 16 ετών.

● 1989: μέλος του προεδρείου των Πρασίνων Βάδης Βυρτεμβέργης. ● 1994: βουλευτής των Πρασίνων στην Ομοσπονδιακή Βουλή. ● 1998- 2002: εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

● 2002: αποσύρεται μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση του λομπίστα Μόρις Χάντσιγκερ, από τον οποίο είχε πάρει δάνειο με ευνοϊκούς όρους.

● 2004: ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

● 2008: πρόεδρος των Πρασίνων. Στο συνέδριο της Ερφούρτης εκλέγεται με 79,2%. Μοιράζεται την προεδρία με την Κλαούντια Ροτ από την αριστερή πτέρυγα των Πρασίνων που εκλέγεται με 82,7%.

● ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της πτέρυγας των «ρεάλος», του αποσυρθέντος πλέον Γιόσκα Φίσερ, αλλά κατατάσσεται στο ρεύμα των Νέων Πρασίνων, που δεν αποκλείουν το άνοιγμα στη Χριστιανοδημοκρατία.

Leave a comment