Ανδρέας Λοβέρδος – Βουλευτής Β’ Αθηνών, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής Πολιτικής: Τα Σκόπια δεν θέλουν λύση

Πώς κρίνετε την απόφαση της ΠΓΔΜ να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας για το ζήτημα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας;

Είναι κίνηση δημιουργίας αδιεξόδου σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Είναι απόδειξη ότι τα Σκόπια έχουν αποφασίσει ότι η εθνικιστική ηγεσία Γκρουέφσκι έχει αποφασίσει ότι προτιμά τον εθνικισμό της παρά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Θεωρείτε ότι η προσφυγή της ΠΓΔΜ επηρεάζει το διάλογο για την ονομασία της γειτονικής χώρας;

Παρ’ ότι τυπικά η προσφυγή δεν συνεπάγεται τη διακοπή του διαλόγου, ουσιαστικά αντιστρατεύεται τη διαδικασία αυτή του διαλόγου. Δηλαδή δεν έχουμε πρόβλημα τύπου, αλλά έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα ουσίας. Όταν είσαι αντίδικος με την Ελλάδα, αυτό σου περιορίζει τις δυνατότητες να διαπραγματευτείς μαζί της για το θέμα του ονόματος, για να βρεθεί μια λύση.

Η συγκεκριμένη κίνηση, κατά την άποψή σας, ήταν μια στιγμιαία απόφαση ή απόρροια γενικότερης πολιτικής της ΠΓΔΜ;

Είναι ακόμα μία ενέργεια από αυτές που έχουμε δει μετά το Βουκουρέστι· επιτρέψτε μου να αναφέρω την αλληλογραφία με διεθνές «ακροατήριο» που ο Γκρουέφσκι επιδίωξε να έχει με την Ελλάδα, την αλληλογραφία του Γκρουέφσκι με τους διεθνείς οργανισμούς, τις δηλώσεις του, όπως και του Μιλοσόσκι εναντίον της Ελλάδας με απαράδεκτο και ιταμό ύφος, τα προβλήματα με τη δήθεν «μειονότητα» που επιχειρούν να δημιουργήσουν και -κι αυτό το αναφέρω με οργή- τη συμμετοχή τους στις «γιορτές μίσους» στα Κατεχόμενα, στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Όλα αυτά τα προηγούμενα παραδείγματα δείχνουν ότι τα Σκόπια δεν θέλουν λύση. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει τη στάση της έναντι της ΠΓΔΜ;

Νομίζω ότι το σημαντικότερο που μπορούσαμε αυτήν τη στιγμή να προσφέρουμε στη χώρα ως ΠΑΣΟΚ είναι να ζητήσουμε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και να συζητήσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι, και αυτό κάναμε. Βεβαίως, ασκήσαμε κριτική στην κυβέρνηση για τις πράξεις και τις παραλείψεις της, που την έχουν οδηγήσει να μην είναι μέτοχος των πληροφοριών που αφορούν στα θέματά μας, να ενημερώνεται από την τηλεόραση, να αιφνιδιάζεται· πράξεις και παραλείψεις που έχουν αρχίσει από το 2004 και έχουν φέρει την Ελλάδα σε ρόλο ουραγού· πράξεις που αφορούν στην έλλειψη κατανόησης του πρωθυπουργού σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως αποδείξαμε με τα χωρία από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή στις 31 Οκτωβρίου του 2005 και τα οποία δημοσιεύσαμε, τόσο του κ. Καραμανλή όσο και του κ. Παπανδρέου. Όλα αυτά δημιούργησαν προβλήματα στη χώρα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντληθεί στην κριτική του. Όπως έγινε και με το Βουκουρέστι, έτσι και τώρα θα στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας. Ήδη, παρά την εξαντλητική κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση της ΝΔ, είπαμε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της Ε.Ε., θα ασκήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, υποστηρίζοντας τις απόψεις της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πιστεύετε ότι το Δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί υπέρ της ΠΓΔΜ;

Όταν ένα διεθνές δικαστήριο επιλαμβάνεται ενός θέματος που έχει η Ελλάδα, τότε νομίζω ότι ο καλός κανόνας είναι η δημιουργική ανησυχία. Αν, πάντως, πρέπει να απαντήσω σε ερώτημα που θα αφορούσε στις προβλέψεις μου για την τύχη της δίκης, θα έλεγα ότι θα κερδίζαμε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s