Ούγκο Τσάβες: «Αν χάσω τις εκλογές, θα βγάλω τανκς στους δρόμους»

Απειλεί να φυλακίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ο Τσάβες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη. ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008, Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2008 12:49

Βραχνή βγαίνει, πλέον, η συνήθως βροντερή φωνή του Ούγκο Τσάβες. Αλλά όσα ήθελε να πει εν όψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών της Κυριακής, τα είπε ήδη: απείλησε να φυλακίσει έναν λαοφιλή ηγέτη της αντιπολίτευσης, να κλείσει όποιον τηλεοπτικό σταθμό μεταδώσει ανεπίσημα αποτελέσματα και να βγάλει τα τανκς στους δρόμους όπου επικρατήσουν «πιτιγιάνκηδες».

Τι εστί «πιτιγιάνκης»; Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, «κάποιος που θα ήθελε να γίνει γιάνκης, αλλά δεν μπορεί ούτε καν αυτό», «ένας προδότης της πατρίδας που θαυμάζει τις ΗΠΑ», «ένας άθλιος», «ένας ολιγάρχης γεμάτος πικρία», με λίγα λόγια ο απόλυτος εχθρός του ή αλλιώς, όλοι οι αντίπαλοί του. Ο Ούγκο Τσάβες έχει μετατρέψει τις τοπικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στη Βενεζουέλα σε δημοψήφισμα γύρω από το άτομό του, έφτασε στο σημείο να το πει ξεκάθαρα σε μια προεκλογική συγκέντρωση: «Προσέξτε, διακυβεύεται η ίδια η μοίρα του Τσάβες». Για τους αντιπάλους του, δεν ήταν παρά μια επιβεβαίωση της πεποίθησής τους πως, εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θετικό για τις δυνάμεις που τον στηρίζουν, ο Τσάβες θα επιχειρήσει εκ νέου μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2012, παρά το «όχι» που είπε σε δημοψήφισμα πέρυσι τον Δεκέμβριο ο λαός.

Ένοπλη επανάσταση

«Αυτή είναι μια ένοπλη επανάσταση και ο λαός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την επαναστατική διαδικασία», βροντοφώναξε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος την περασμένη Τρίτη για όσους τυχόν δεν είχαν καταλάβει τη δήλωση που είχε κάνει δύο ημέρες νωρίτερα στο Καρακόμπο, το πλέον ανεπτυγμένο βιομηχανικά κρατίδιο της Βενεζουέλας: «Αν επιτρέψετε να επανέλθει η ολιγαρχία στην κυβέρνηση, ίσως αναγκαστώ να βγάλω τα τανκς της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας για να υπερασπιστώ την επαναστατική κυβέρνηση και τον λαό».

«Έχει εξαπολύσει ένα κύμα εκφοβισμού», λέει ο Μανουέλ Ροσάλες, ο αντιπολιτευόμενος κυβερνήτης του Σούλια (είναι το κρατίδιο με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου), ο οποίος ηττήθηκε από τον Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του 2006, πλην όμως απειλεί τώρα να νικήσει τον υποψήφιό του για τη δημαρχία του Μαρακαΐμπο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Βενεζουέλας. Μιλά εκ πείρας: επικαλούμενος καταγγελίες για διαφθορά εις βάρος του, ο Τσάβες έχει απειλήσει να τον ρίξει στη φυλακή και την Τρίτη δήλωσε δημοσίως ότι διέταξε τη μυστική αστυνομία να τον παρακολουθεί στενά.

Κάποιοι κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού, που δεν οφείλονται μόνο στον διαβόητα εκρηκτικό χαρακτήρα του Τσάβες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση, αλλά και δυνάμεις διαφωνούντων εντός του κινήματός του. Οι συχνές διακοπές ηλεκτρικού, η έξαρση της εγκληματικότητας, η άνοδος του πληθωρισμού, η διάσπαρτη διαφθορά προκαλούν λαϊκή δυσφορία. Η συνεχής μείωση της τιμής του πετρελαίου, σε μια οικονομία στηριγμένη στον μαύρο χρυσό, απειλεί τα σχέδια του Τσάβες. Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που βλέπουν στο άμεσο μέλλον ακόμα έναν μεγάλο κίνδυνο για αυτόν: όπως επισημαίνει ο ΖανΠιερ Λανζελιέ στη «Μonde», «ο αντιαμερικανισμός είναι κινητήρια δύναμη της βολιβαριανής επανάστασης. Αν πάψει να υφίσταται αξιόπιστος στόχος, το καθεστώς θα χάσει μερικώς τον λόγο ύπαρξής του, η ιδεολογική του νομιμότητα θα αποδυναμωθεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Ο Τζωρτζ Μπους ήταν για τον Τσάβες ο «διάβολος», ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως αποδειχθεί η νέμεσή του.


Οι αριθμοί

57% των πολιτών της Βενεζουέλας στηρίζει στις δημοσκοπήσεις τον Ούγκο Τσάβες. 46% ήταν η δημοτικότητά του τον περασμένο Ιανουάριο έπειτα από το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα που καταργούσε τους περιορισμούς επανεκλογής στην προεδρία. 22 κρατίδια στήνουν κάλπες για τις τοπικές εκλογές την Κυριακή στη Βενεζουέλα, από τα οποία η αντιπολίτευση ελέγχει μόλις 2. 6 κρατίδια, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δίνουν σαφές προβάδισμα στους «Τσαβίστες». Η αντιπολίτευση είναι μπροστά σε 4, ενώ στα υπόλοιπα 12 κρατίδια δίνεται μάχη στήθος με στήθος. 13.000

ήταν πέρυσι ο αριθμός των εγκλημάτων στη Βενεζουέλα, από 6.000 κατά την πρώτη χρονιά μετά την εκλογή του Τσάβες, το 1999· ο αριθμός των δολοφονιών τριπλασιάστηκε. 30% αναμένεται να φτάσει φέτος ο πληθωρισμός στη χώρα- και 35% στο Καράκας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s